Ako udržať chlieb čerstvý? Tento jednoduchý spôsob ho udrží čerstvý niekoľko dní

Nie je nič lepšie ako dobrý čerstvý chlieb. Rýchlo však stráca sviežosť a vysychá. V tomto článku vám ukážeme jednoduchý spôsob, ako udržať chlieb čerstvý aj niekoľko dní.

Vyhnite sa bežným chybám pri skladovaní chleba

V prvom rade je dôležité poznať bežné chyby, ktorých sa treba pri skladovaní chleba vyvarovať. Tu sú :

  • Chlieb nechajte na vzduchu: podporíte tým vyparovanie vody obsiahnutej v chlebe, čo ho vysuší.
  • Umiestnite chlieb do chladničky: Tento nápad sa môže zdať dobrý, ale v skutočnosti nízka teplota v chladničke urýchľuje starnutie chleba a prispieva k tvorbe kryštálov, ktoré ho zmäknú alebo plesnia.
  • Na balenie chleba použite vzduchotesné plastové vrecko: ak chlieb nedýcha, vo vnútri vrecka sa hromadí vlhkosť a podporuje pleseň.
  • Nejedzte celozrnný chlieb: celozrnný chlieb vydrží lepšie ako biely.

Teraz, keď už poznáte chyby, ktorým sa treba vyhnúť, pozrime sa na spôsob správneho skladovania chleba.

Jednoduchý spôsob, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý

Tu je efektívny a jednoduchý spôsob skladovania chleba a uchovanie jeho čerstvosti na niekoľko dní.

1. Vyberte si dobrú nádobu na chlieb

Pre správne skladovanie chleba je prvým prvkom, ktorý treba vziať do úvahy, je nádoba, do ktorej ho umiestnite. Existujú chlebníky špeciálne navrhnuté tak, aby udržali chlieb čerstvý dlhšie. Väčšinou sú drevené, kovové alebo keramické, no plastovým je najlepšie sa vyhnúť, pretože zadržiavajú príliš veľa vlhkosti.

2. Pridajte prísadu proti vlhkosti

Na ďalšie predĺženie trvanlivosti chleba môžete pridať a zložka absorbujúca vlhkosť v chlebníku. Za týmto účelom vložte na dno škatule surovú ryžu, biely cukor, kúsky kriedy alebo vrecúška so silikagélom a prikryte čistou utierkou.

3. Chlieb opatrne zabaľte

Balenie chleba je kľúčovým krokom na jeho ochranu pred okolitým vzduchom a zároveň mu umožňuje dýchať. Použite a čistú handričku, látkové vrecko alebo papierové vrecko na zabalenie chleba. Tým sa obmedzí jeho pobyt na čerstvom vzduchu a tým sa oddiali jeho dehydratácia. Uistite sa, že obal nie je príliš tesný a ponecháva dostatok priestoru na cirkuláciu vzduchu okolo chleba.

4. Chlieb skladujte na chladnom a suchom mieste

Je nevyhnutné vybrať a vhodné miesto na uskladnenie chleba. Skvelá bude skriňa alebo polica, ďaleko od zdrojov tepla, ako sú spotrebiče. Vyhnite sa tiež vlhkým miestam, ktoré podporujú rast plesní.

Ďalšie tipy, ako zachrániť každú omrvinku chleba

Postupujte podľa týchto niekoľkých tipov, aby ste dokončili premenu svojho domova na skutočné útočisko chleba:

  • Chlieb nakrájajte na plátky: ľahšie si vychutnáte zvyšok chleba a umožníte lepšiu cirkuláciu vzduchu.
  • Kupujte len také množstvo chleba, aké potrebujete: vyhnete sa tak plytvaniu a pokušeniu jesť starý chlieb.
  • Zmrazte prebytok: ak máte naozaj príliš veľa chleba a myslíte si, že ho nemôžete rýchlo zjesť, zvážte jeho zmrazenie. Zachová si čerstvosť a podľa potreby sa dá rozmraziť.

Použitím tejto metódy a týchto praktických rád si budete môcť naplno vychutnávať chuť a štruktúru vášho chleba niekoľko dní. Tak už viac neváhajte a rýchlo uveďte všetky tieto tipy do praxe, aby ste každé ráno znovu objavili pôžitok z čerstvého chrumkavého chleba.

Photo of author
A propos de l'auteur, Alexander Mičko

Vous êtes ici : Domovská stránka » Životný štýl » Ako udržať chlieb čerstvý? Tento jednoduchý spôsob ho udrží čerstvý niekoľko dní